Eli Lilly and Company

Нашата мисия е да направим живота по-добър

Eli Lilly and Company е създадена преди почти 140 години. Компанията, базирана  на научни изследвания, е създадена през май 1876 г. от полковник Илай Лили (Eli Lilly) в Индианаполис, щата Индиана, САЩ. Полковник Лили, 38-годишен химик-фармацевт и ветеран от Гражданската война в САЩ, бил разочарован от  некачествено приготвените и често неефективни лекарства през тази епоха. Затова той поема следните ангажименти пред себе си и обществото:

  • да основе фирма, която да произвежда фармацевтични продукти с най-високото възможно качество;
  • неговата фирма да разработва само лекарства, които да се отпускат по лекарско предписание, а не да се продават от пътуващи търговци;
  • лекарствата на  Lilly да се основават на най-добрите научни знания на епохата.

Въпреки че бизнесът му процъфтява, полковник Лили не е удовлетворен от традиционните методи за проверка на качеството на продуктите. През 1886 г. той наема на работа млад химик, който да се занимава с научна дейност на пълен работен ден, за да прилага най-новите техники за оценка на качеството и да ги усъвършенства. Двамата  заедно поставят  основата, на която се гради  традицията на Lilly: решимост, която първо се съсредоточава върху качеството на съществуващите продукти, която впоследствие включва откриването и разработката на нови и по-добри лекарства.

Името Lilly е обещание. Червеният ръкописен текст - изменена версия на подписа на нашия основател, е знак за нашето гордо минало и за вълнуващото ни бъдеще. Обещанието ни е просто: Lilly обединява грижите с откритията, за да направи по-добър живота на хората по света.